Episcopul Melchisedec Ştefănescu – 132 de ani de la mutarea la Domnul

S‑au scurs în veşnicie 132 de ani de când Episcopul Melchisedec Ștefănescu s‑a mutat la Domnul.

Conferință dedicată Episcopului Melchisedec la Departamentul de Teologie

Orice evocare a sa la aceste soroace devine prilej de sărbătoare şi pioasă evocare pentru urmașii săi care, potrivit îndemnului Sfântului Apostol Pavel: Aduceţi‑vă aminte de mai‑marii voştri, care v‑au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi‑au încheiat viaţa şi urmaţi‑le credinţa (Evrei 13, 7), nu încetează a culege din „polenul“ operei sale și de a mulțumi lui Dumnezeu pentru lucrarea sa neobosită în această parte a țării.

În acest context, la ini­țiativa și cu binecuvântarea Înalt­preasfințitului Părinte Dr. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în zilele de 15 și 16 mai 2024 s-au desfăşurat o serie de manifestări cultural‑educaționale evocatoare.

În preziua pomenirii sale, Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi a fost gazda unei conferințe închinată ierarhului ctitor al Eparhiei Dunării de Jos.

Întâlnirea a fost deschisă de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a subliniat importanţa cunoaşterii vieţii şi activităţii primului arhipăstor al Dunării de Jos, a cărui operă „este un far luminos și o făclie pascală permanentă. L‑a preocupat de mic copil, până Dumnezeu l‑a ridicat la slujirile mai grele din Biserică, Lumina! A luat‑o de acolo de unde trebuie. Cea sufletească a luat‑o din evlavia, credința și arderea lui pentru binele Bisericii și cealaltă a luat‑o din cultura rotundă a poporului român, odihnită în cele două direcții: cea lingvistică și cea istorică, prin cercetare a documentelor“.

În cadrul conferinţei, au fost lansate cele două volume de corespondenţă a Episcopului Melchisedec Ştefănescu al Dunării de Jos şi al Romanului, intitulate „Epistole – făclii luminoase ale apostolatului epistolar“, apărute la două secole de la nașterea sa, ca mărturie a recunoștinței față de cel mai înțelept ierarh al Bisericii noastre din secolul al XIX‑lea și publicate la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în cooperare cu Centrul de Studii Dunărene „Episcop Melchisedec Ștefănescu“ al Academiei Române Brăila‑Galați, cu binecuvântarea Ierarhului nostru și cu osteneala pc. pr. Eugen Drăgoi, cunoscut cercetător al istoriei noastre bisericești.

Părintele nostru Arhiepiscop a subliniat importanța publicării celor două volume, ce „au constituit o întâlnire vie cu ierarhul nostru prin genul epistolar care nu ocolește nimic din viața Bisericii și a poporului român, toate îndemnându‑ne la misiune creștină la iubire mai multă de Biserică, dar și de limba și istoria neamului nostru românesc“.

În cadrul evenimentului, au mai luat cuvântul și prof. univ. dr. Arthur‑Viorel Tuluş, decanul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, preotul conf. dr. Lucian Petroaia, directorul Departamentului teologic al acestei facultăţi şi ostenitorul editării celor două volume, preotul Eugen Drăgoi.

Un moment cu o deosebită încărcătură duhovnicească l‑a constituit pomenirea Epis­copului Melchisedec, chiar în ziua împlinirii a 132 de ani de la mutarea sa la Domnul.

Slujba, la care au luat parte cadre didactice şi elevii seminarişti de la clasele primare, gimnaziale şi liceale, a avut loc în Capela Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galați, fiind oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a arătat faptul că Seminarul gălățean își datorează existența ierarhului cărturar pomenit, care, pe lângă lucrarea sa uriașă la Dunărea de Jos, a ctitorit și instituția de învățământ teologic, mai întâi la Ismail, iar mai apoi, după anul 1878, la Galați, amintind de dragostea sa pentru formarea spirituală a copiilor și a tinerilor.

În încheiere, Chiriarhul Dunării de Jos a oferit bibliotecii Seminarului Teologic gălățean două exemplare din cele două volume recent apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, îndemnându‑i pe elevii seminariști să parcurgă scrisorile moștenite de la Episcopul Melchisedec și să își însușeas­că din frumusețea și dulceața lor.

Pr. Alexandru Bulgaru