Proiectul „Pastoraţie, Solidaritate, Filantropie“

În data de 6 iunie 2024, s‑a desfășurat proiectul „Pastorație, Solidaritate și Filantropie“, organizat la nivelul Regiunii Sud‑Est din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, demers ce a avut drept obiectiv extinderea colaborării unităților penitenciare cu centrele eparhiale, cu parohiile și cu alți parteneri din comunitate.

Evenimentul a fost organizat de către Centrul de Detenţie Brăila‑Tichileşti, în colaborare cu Penitenciarele Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa – Poarta Albă și Valu̕ lui Traian. Programul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii în Capela „Sf. Apostoli Petru şi Pavel“ din cadrul Centrului de Detenție Brăila ‑Tichileşti, de către preoţii din unităţile participante, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Casian, Arhiepis­copul Dunării de Jos, a preoților din administraţia eparhială, a pc. protoiereu de Brăila și a pc. Pr. Cristian Antonescu, coordonatorul preoților capelani din sistemul penitenciar românesc.

La slujbă au fost prezenţi atât preoţi, cât şi poliţişti de penitenciare, personal medical, alături de minori, tineri și persoane private de libertate.

Cu acest prilej, a fost prezentată şi o expoziţie cu tematică religioasă în cadrul căreia au fost expuse lucrări de pictură şi de broderie realizate de către deţinuţii din cele două penitenciare ale judeţului Brăila.

Demersul a vizat şi o componentă social‑filantropică, întrucât 75 de persoane private de libertate şi care sunt lipsite de sprijinul familial au primit pachete cu articole vestimentare, încălţăminte, obiecte de igienă personală, cărţi de rugăciune, iconiţe şi alte daruri în valoare de 7.000 lei, din partea slujitorilor Sfintelor Altare.

Cea de‑a doua parte a evenimentului s‑a derulat în cadrul Așezământului Social‑Filantropic „Sfântul M. Mc. Pantelimon“ – Lacu Sărat, judeţul Brăila, și a vizat susținerea unei conferințe prin care s‑a dorit prezentarea unor exemple de bune practici, ce au presupus relaționare in­ter‑instituțională, precum și identificarea unor soluții locale care să conducă la eficientizarea colaborărilor dintre unitățile de detenție și celelalte instituții implicate în implementarea Strategiei Naționale de Reintergare Socială, precum și discuții privind desfăşurarea în unitățile din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor a Proiectului național de activitate TABOR (Tradiție și Actualitate în Biserica Ortodoxă Română).

În acest sens, printre par­ticipanți s‑au numărat profesori universitari ai Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din cadrul Universității „Dunărea de Jos “‑  Galați, împreună cu studenți ai secțiilor aferente, profesori din cadrul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ ‑ Galați, elevi ai Liceului Pedagogic „D. P. Perpessicius“ –Brăila, reprezentanți ai Asociației Femeilor Creștin Ortodoxe și ai Asociației Studenților Creștin Ortodocşi din România – A.S.C.O.R., alături de reprezentanţi ai instituţiilor implicate în implementarea Strategiei (Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Afacerilor Interne), precum și reprezentanți ai mass‑mediei.

Prin organizarea la nivel regional, de către unitățile din sistemul penitenciar, a acestui proiect de activitate s‑a avut în vedere diseminarea modelelor profesionale şi a exemplelor de bună practică în domeniul reintegrării sociale a persoanelor private de libertate către sectorul formare profesională de la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, autorități ale administrației publice locale, în colaborare cu O.N.G.‑uri și Centrele Eparhiale, împreună cu Ierarhul locului, protoierii, parohiile de proveniență și cele cu care sunt încheiate protocoale de colaborare.

La sfârșitul activi­tății, nu­mărul crescut al ado­lescenților par­tici­panți la acest proiect a dat naștere unui context favorabil pentru dialog, între aceștia numărându‑se și trei persoane custodiate la nivelul centrului de detenție, de asemenea participante la eveniment, dovedind ast­fel aplicabilitatea imediată a obiectivelor urmărite în cadrul proiectului „Pastorație, Solidaritate și Filantropie “, după cuvântul și îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care ca fiecare preot de parohie să‑și primească fiii acasă, devenindu‑le astfel preotul‑„tată“ și Biserica‑„mamă“, pentru ca, împreună cu persoanele din comunitatea parohială, să ajute la reintegrarea lor socială mai ales spirituală, precum și la reîntregirea familiilor și a comunității.

Pr. Cristian Adelin Bocioagă