Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian

LITURGICE

26 aprilie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

27 aprilieSâmbăta lui Lazăr – participă, la Catedrala „Nașterea Domnului“ din Brăila, la Pelerinajul de Florii , după care rosteşte un cuvânt de învăţătură; participă, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la Pelerinajul de Florii, întâmpină slujitorii şi credincioşii gălăţeni participanţi, sfinţeşte Litia şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

28 aprilieIntrarea Domnului în Ierusalim – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârșește slujba de binecuvântare pentru slujire la noua biserică a Schitului „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Luca al Crimeii“, județul Galați, rostind cuvânt de învățătură.

28 aprilie – 1 mai – participă la slujba Deniilor din Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului Hristos în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi,  rostind cuvânt de învăţătură.

1 mai – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite în Capela ,,Sf. Ioan Gură de Aur şi Sf. Macrina cea bătrână“ din cadrul Centrului pastoral, cultural şi filantropic „Sf. Cuv. Ioan Casian“ – Galaţi.

2 mai – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii a Sf. Vasile cel Mare unită cu Vecernia, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, urmată de Rânduiala Spălării Picioarelor; săvârşeşte slujba Deniei celor 12 Evanghelii în Catedrala Arhiepiscopală.

Procesiunea de Florii la Galați

3 mai Vinerea Mare – săvârşeşte slujba Vecerniei din Sâmbăta Mare şi ritualul scoaterii Sfântului Epitaf  în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi; săvârșește slujba Deniei Prohodului Domnului în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi.

4 maiSâmbăta Mare – întâmpină, în Catedrala Arhiepis­copală din Galați, Lumina Sfântă de la Ierusalim, preluată de la Bucureşti de o delegaţie a Eparhiei Dunării de Jos, oferind‑o preoţilor din protopopiatele Galaţi şi Tg Bujor.

5 mai Sfintele Paşti – oficiază slujba Canonului Învierii şi Sfânta Liturghie pascală în Catedrala Arhiepiscopală; săvârşeşte slujba Vecerniei speciale, a celei de‑a „doua Învieri“, în Catedrala Arhiepiscopală,  rostind cuvânt de învăţătură.

6 maiSfintele Paști – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala „Nașterea Domnului“ din mun. Brăila şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

7 maiSfintele Paști – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica „Sfântul Ierarh Atanasie Patelarie“ din  municipiul Galaţi și rostește cuvânt de învăţătură.

9 maisăvârşeşte slujba Vecerniei cu Litia în biserica „Izvorul Tămăduirii“ din municipiul Galaţi şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

10 maiIzvorul Tămăduirii – săvârşeşte, în biserica parohiei mixte româno‑elene ,,Buna Vestire“ din Brăila, slujba Sfintei Liturghii, precum şi slujba Aghesmei celei mici, rostind cuvânt de învăţătură, cu prilejul sărbătorii celui de‑al doilea hram al bisericii.

Denia Prohodului la Catedrala Arhiepiscopală

12 maiDuminica a II‑a după Sfintele Paști (a Sf. Ap. Toma) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură; săvârşeşte slujba de pomenire pentru Arhiepiscopul Antim Nica, la 30 de ani de la trecerea la cele veş-nice.

16 mai – săvârșește, în Capela Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, slujba de pomenire a episcopului Melchisedec Ștefănescu, la 132 de ani de la trecerea lui la cele veșnice, rostind cu această ocazie cuvânt de învăţătură.

17 mai ‑ săvârşeşte Taina Sfân­tului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și ros­tește cuvânt de învățătură.

19 mai Duminica a III‑a după Sfintele Paști (a Sfintelor Femei Mironosițe) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în biserica „Sf. Mc. Antim“ din Galaţi, urmată de slujba de sfinţire a noilor clopote şi rosteşte cuvânt de învăţătură, cu ocazia serbării celui de‑al doilea hram al acestui sfânt locaş, „Sfintele Femei Mironosiţe“.

21 maiSfinţii Împăraţi Con­stantin şi Elena – slujeşte, împreună cu ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la Sfânta Liturghie oficiată la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală din Bucureşti, cu ocazia hramului istoric al acestui sfânt lăcaş.

Vernisajul expoziției „Lumină din Lumină“

24 mai – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

26 mai Duminica a IV‑a după Sfintele Paști (Vindecarea slăbănogului de la Vitezda) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii  în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

30 mai – participă, în Capela „Sf. Mare Mc. Pantelimon“ a Așezământului eparhial de la Lacu Sărat, la slujba Sfintei Liturghii, cu prilejul conferinței pastoral‑misionare de primăvară a preoţilor din Protoieriile Făurei și Însurăței, rostind cuvânt de învățătură.

31 maisăvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură.

2 iunieDuminica a V‑a după Sfintele Paști (a Samarinencei) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, hirotonește întru diacon pe teologul Ștefan Adrian Popovici şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

4 iunie – slujește, la Niculiţel, jud. Tulcea, la Sfânta Liturghie împreună cu ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și PS Visarion, Episcopul Tulcii, cu ocazia prăznuirii Sfinţilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip.

Vizită arhierească la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie“ ‑ Veneţia Medical din Brăila

6 iunie – participă, în Capela „Sf. Ap. Petru și Pavel“  din cadrul Centrului de Detenţie Brăila – Tichileşti, la slujba Sfintei Liturghii, cu prilejul desfășurării Proiectului „Pastoraţie, Solidaritate şi Filantropie“, dedicat reabilitării persoanelor private temporar de libertate, rostind cuvânt de învățătură.

7 iunie – săvârşeşte Taina Sfântului Maslu în Catedrala Arhiepiscopală din Galați și rostește cuvânt de învățătură; participă la Sfânta Liturghie şi la slujba de Tedeum, în Capela Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi,  cu prilejul cursului festiv al promoţiei 2020‑2024 şi revederii după 10 de ani de la absolvirea cursurilor din această instituţie teologică a promoţiei 2014, rostind cuvânt de binecuvântare.

9 iunieDuminica a VI‑a după Sfintele Paști (Vindecarea orbului din naștere) – săvârşeşte slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, hirotonește întru preot pe c. diac. Ștefan Adrian Popovici pe seama bisericii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din localitatea Cuca, Protopopiatul Covurlui, judeţul Galaţi și întru diacon pe teologul Andrei Marius Lupașcu şi rosteşte cuvânt de învăţătură.

SOCIAL– CULTURALE

26 aprilie – prezidează, la Centrul Eparhial, Comisia de Evaluare la nivel eparhial a Concursului Național Catehetic, „Hristos ‑ Cuvântul care vindecă“.

Conferința semestrială a preoților din Protopopiatele Făurei și Însurăței

27 aprilie – premiază, la Catedrala „Nașterea Domnului“ din Brăila și la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, elevii câştigători la etapa judeţeană a Concursul interdisciplinar „Cultură şi spiritualitate românească“, precum şi elevii calificaţi la etapa naţională a Olimpiadei de Religie, binecuvântându‑i şi oferindu‑le daruri.

2 mai – oferă copiilor par­ticipanți în Joia Mare la Sfânta Liturghie din Catedrala Arhiepis­copală daruri pascale şi produse de igienă.

4 mai – oferă, la Centrul eparhial din Galați, prin preoţii de caritate din spitale, coşuri cu produse tradiţionale de Paști cadrelor medicale de la spitalele din municipiile Galaţi, Brăila, Tecuci şi Târgu Bujor, care sunt la datorie în noaptea de Înviere.

5 maiÎnvierea Domnului – vizitează, cu prilejul Praznicului Învierii Domnului, creştinii privaţi de libertate de la Penitenciarul de maximă siguranţă din municipiul Galaţi;– participă, la Centrul pastoral‑misionar „Sf. Cuv. Ioan Casian“ din Galaţi, la tradiţionala întâlnire de Sf. Paşti cu preoţii din municipiul Galaţi şi rosteşte un cuvânt de învăţătură.

10 mai – participă, la Teatrul „Maria Filotti“ din Brăila, la vernisajul expoziției „Lumină din Lumină“ și rostește cuvânt de binecuvântare; vizitează și binecuvintează cadrele medicale şi persoanele aflate în îngrijire în cadrul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie“ ‑ Veneţia Medical din Brăila, oferindu‑le sticle cu Agheasmă, iconiţe şi reviste bisericeşti.

Hirotonie întru preot la Catedrala Arhiepiscopală

15 mai – prezidează în Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din incinta Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, conferința dedicată ilustrului şi învăţatului ierarh, Melchisedec Ştefănescu, la 132 de ani de la trecerea lui la cele veșnice, în cadrul căreia au fost lansate cele două volume de corespondenţă a Episcopului Melchisedec Ştefănescu al Dunării de Jos şi al Romanului, intitulate „Epistole – făclii luminoase ale apostolatului epistolar“.

16 mai – participă, în Sala Senatului Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, la cea de‑a 8‑a ediţie a Conferinței Europene de Psihiatrie şi Sănătate Mintală „Galatia – 2024“, rostind cuvânt de binecuvântare.

18 mai – participă la evenimentul „Noaptea europeană a muzeelor“, desfăşurat la Palatul Episcopal – Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

23 mai – prezidează în Sala „Episcop Melchisedec Ştefănes­cu“ din incinta Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice susţinută de studenţi şi masteranzi din cadrul Departamentului Teologic al Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi.

26 mai – oferă, în parcul Reşedinţei Arhiepiscopale, o agapă tradiţională și pachete cu alimente de primă necesitate persoanelor cu deficienţe locomotorii şi însoţitorii acestora participanți la Sfânta Liturghie  de la Catedrala Arhiepiscopală, în Duminica vindecării slăbănogului.

Final de studii seminariale pentru promoția 2020-2024

25 mai – prezidează, în Aula Magna „Alexandru Ioan Cuza“ a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, conferinţa pastoral‑misionară corespunzătoare primului semestru al anului 2024, cu preoţii din cadrul protopopiatelor Galaţi şi Brăila, aşezată sub genericul Anului omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor, avându‑l ca invitat special pe renumitul neurochirurg, academicianul dr. Leon Dănăilă și îi conferă, în semn de binecuvântare, distincția eparhială  „Vrednicia andreiană“.

31 mai ‑ participă, la Aşezământului filantropic eparhial „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi, la programul de activităţi religioase, cultural‑artistice şi educaţionale, intitulat „Ziua Porţilor deschise“ şi dedicat Zilei Internaţionale a Copilului; în acest context, rosteşte rugăciuni pentru sănătatea şi ajutorul copiilor şi părinţilor creştini ortodocşi din întreaga lume şi oferă copiilor prezenţi dulciuri şi iconiţe.

6 iunie ‑ participă în Sala de expoziții temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului eparhial la cea de‑a 6‑a ediţie a Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice „Restitutio es“, rostind cuvânt de binecuvântare; participă, în Sala „Sf. Ioan Evanghelistul“ din cadrul Așezământului „Sf. M. Mc. Pantelimon“ – Lacu Sărat,  la conferinţa responsabililor din cadrul Proiectului „Pastoraţie, Solidaritate şi Filantropie“, dedicat reabilitării persoanelor private temporar de libertate atât în perioada de detenţie, cât şi post‑detenţie, cu participarea unor profesori universitari, precum şi a unor studenţi de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi şi elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei“ din Galaţi, rostind cuvânt de binecuvântare.

8 iunie – binecuvintează, la biserica „Sf. Mc. Mina, Victor și Vichentie“ din municipiul Galați, pe copiii participanți la cea de a IX‑a ediţie a  Concursului de şah „In hoc signo vinces!“.

ADMINISTRATIVE

Concurs de șah la Parohia „Sf. Mina, Victor și Vichentie” din Galați

28 aprilie – vizitează Schitul „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Luca al Crimeii“, Protopopiatul Covurlui, județul Galați.

20 mai – participă, la sediul Patriarhiei Române din Bucureşti, la lucrările Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

28 mai ‑ prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Epar­hial.

30 mai – prezidează, în Sala „Sf. Ioan Evanghelistul“ din cadrul Așezământului „Sf. M. Mc. Pantelimon“ – Lacu Sărat, conferința semestrială cu preoții din Protopopiatele Făurei și Însurăței.

3 iunie – prezidează, la Centrul Eparhial, şedinţa de lucru a Permanenţei Consiliului Epar­hial.

6 iunie – prezidează, în biserica „Sf. Nicolae“ din Galați, ședința administrativă cu preoții din Protopopiatul Galați.

Pr. Gabriel Mungiu, secretar eparhial