În data de 22 aprilie a.c., sub auspiciile „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor“ și „Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți“, la Galați avut loc un eveniment socio-cultural de excepție intitulat: „Legătura dintre minte, trup şi suflet în boala psihiatrică“, desfășurat prin cooperarea dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos, Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi şi Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna“.
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu preoți din slujirea socială a Bisericii, au oferit în această zi alinare și încurajare bolnavilor internați în Spitalul de Psihiatrie din Galați. De asemenea, au exprimat recunoștință cadrelor medicale pentru munca și dedicarea lor în îndeplinirea misiunii la care au fost chemați.
În dimineața aceleiași zile, preotul slujitor la capela unității medicale a spovedit numeroși bolnavi și i-a împărtășit cu Sfintele Taine.
Mai apoi, un sobor de preoți de caritate din Galați, sub protia Chiriarhului Dunării de Jos, a săvârșit Taina Sfântului Maslu în Capela „Sf. M. Mc. Pantelimon“ din spital.
Bolnavii din acest spital au avut bucuria de a fi cercetați duhovnicește la paturile de suferință de Părintele nostru Arhiepiscop, care s-a rugat pentru suferințele lor sufletești și trupești.
Chiriarhul nostru a avut la finalul vizitei și o conversație duhovnicească cu personalul medical în Cabinetul de studiu al dnei conf. dr. Ana Maria Ciubară.
Manifestarea socio-culturală a continuat în aceeași zi în Salonul Principal din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi a reunit profesori universitari, manageri de spitale, cadre medicale, oameni de cultură, preoţi, studenţi şi elevi gălăţeni.
În deschidere, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a rostit un cuvânt de binecuvântare și a adus în discuție principalele probleme actuale din sfera psihologică și socială, care au un impact asupra vieții sociale umane: „Datorăm această întâlnire, mai întâi, Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care iubește foarte mult interdisciplinaritatea și, atât cât a putut de mult ca ierarh și profesor la Iași și la București, ne-a arătat că medicina nu trebuie să aibă granițe între preoți și medici. Așa spune Biserica! Filosofia, Sociologia, Psihologia și Teologia nu trebuie să înalțe între ele ziduri înalte. Ne trebuie pereți transparenți somatic, în gând, în cuvânt și în faptă.
Preotul și doctorul sunt «bunuri» ființiale ale umanității. Durerea din suflet o poate calma doar Dumnezeu, prin preot, îndeosebi la moarte. Balsamul pe care îl oferă Domnul Hristos vine prin preot, iar «clinica» e întotdeauna Biserica. Însă între medic și preot trebuie să intervină o punte de comunicare pe verticală“.
Invitat la eveniment, dl prof. univ. dr. Nicu Gavriluță a arătat care sunt provocările lumii contemporane în ceea ce privește cooperarea dintre preoți și medici: „Sunt momente în viață când devii conștient că ești «pulbere și cenușă». O situație de genul acesta este cea când treci cu un pas în «lumea de Dincolo». Și, apoi, print-un miracol, revii la viață. Tema aceasta, a «vieții de după viață», a morții clinice, a stat nu numai în atenția medicilor, ci și în antenția preoților, a psihilogilor sau a antropologilor. Încă din deceniul al VII-lea al secolului trecut, se fac cercetări cu privire la modul în care cineva se poate vedea pe sine însuși, pe patul de moarte, contemplând relele și bunele vieții sale, într-o clipă, ca apoi să se reîntoarcă miraculos în viață și să schimbe în bine viața sa. Sunt provocări ale lumii de astăzi cărora toți trebuie să le facem față. Ele vin dincolo de ideologii. Sunt promisiuni ale noilor tehnologii, care promit să ajute lumea medicală. Ne ajută să încetăm procesul de îmbătrânire și, astfel, să ajungem la «moartea morții». Este o temă foarte sensibilă și generoasă! Toate aceste noi tehnologii nu au în momentul de față o componentă simbolică, culturală sau religioasă. Și atunci preoții, teologii sunt invitați să le dea o semnificație religioasă, spirituală și culturală“.
În continuare, dna prof. univ. dr. Cristina Gavriluță a explicat care este abordarea sociologică a dialogului dintre Medicină și Teologie, subliniind importanța Sociologiei în medierea acestuia:
„Sociologii încearcă să priceapă cum merge lumea și ce este în spatele acestui mecanism. Încearcă să dea o explicație existenței umane și despre felul cum trupul și sufletul se manifestă în societate. Abordarea interdisciplinară se poate produce doar cu ajutorul Bisericii, Medicinii și a Școlii“.
În finalul întâlnirii, dna conf. univ. dr. Ana Maria Ciubară și dl prof. dr. Dorel Firescu de la Facultatea de Medicină și Farmacie din Galați au făcut remarci semnificative, subliniind complementaritatea dintre medicină și teologie, precum și importanța dezvoltării și aprofundării de noi colaborări productive și armonioase în contextul în care medicii și preoții sunt preocupați de sănătatea fizică și spirituală.
Pr. Alexandru Bulgaru