Rugăciune şi mulţumire la aniversarea Patriarhului României Ierarh, cler şi credincioşi în rugăciune de mulţumire smerită la Sfânta Liturghie Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Pelerinajul de tineret de la Mănăstirea Buciumeni 2024, ediţia a XXIX‑a Din…
Category: Călăuză ortodoxă nr. 428-429
Rugăciune şi mulţumire la aniversarea Patriarhului României
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sărbătorit luni, 22 iulie, împlinirea vârstei de 73 de ani. Împreună cu ierarhi, consilieri patriarhali și eparhiali, clerici și reprezentanți ai autorităților de stat, Preafericirea Sa a participat în Catedrala Patriarhală la…
Ierarh, cler şi credincioşi în rugăciune de mulţumire smerită la Sfânta Liturghie
Luând act de urgenţele pastoral-misionare și sociale din eparhie, în faţa provocărilor unui an dezastruos de secetos, de experienţa din anii trecuţi, fie în timp secetos, fie la groaznice inundaţii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a preferat în…
Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
În zilele de joi și vineri, 11-12 iulie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri noi ale Sfântului…
Pelerinajul de tineret de la Mănăstirea Buciumeni 2024, ediţia a XXIX‑a
„Catedrala cu vitralii foșnitoare“ din codrii Buciumeniului găzduiește an de an, cu prilejul Praznicul Preasfintei Treimi, la Sfânta Liturghie şi la convorbirile duhovniceşti, numeroși tineri, de toate vârstele, de la şcolile din cele două judeţe ale eparhiei, Galaţi şi Brăila….
Din codrii Buciumenilor în cetatea inimilor de tineri…
Ce este natura, dacă nu o metaforă a vieții, a frumuseții și a continuității creației divine? Omul, în lipsa lui Dumnezeu, devine asemenea unei ramuri uscate, fără seva duhului în ea. De aceea, câtă vreme trăim, trebuie să ne aducem…
Tineri în „catedrala cu vitralii foşnitoare“
Pelerinajul de la Mănăstirea „Sfânta Treime“ de la Buciumeni, judeţul Galaţi, a adunat peste 1.300 de tineri care s‑au înscris la activităţile liturgice, educaţionale şi convorbirile duhovniceşti, organizate în cadrul celei de‑a XXIX‑a ediţii a acestui eveniment. A intrat în…
Bucuria celor necăjiţi, continuu aproape de cei neapropiaţi
Bucuria ca fapt real este o stare lăuntrică, greu de exprimat fie și prin cele mai meșteșugite, profunde, duhovnicești ori tainice exprimări ale cuvintelor noastre omenești. Într‑o răpitoare trăire cerească încă din viața pământească, Sfântul Simeon Noul Teolog (sec. al…
Pelerinajul cu Icoana Maicii Domnului de la Adam, istorie şi actualitate duhovnicească
Marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, a fost întâmpinat și anul acesta cu multă evlavie de toți credincioșii Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Ca în fiecare an, această mare sărbătoare a fost precedată de tradiționalul pelerinaj cu icoana făcătoare de minuni…
Luminoasele „candele“ ale martirilor din Insula Mare a Brăilei
Semen est sanguis christianorum Sângele creștinilor este „o sămânță“, a arătat Tertulian pentru a exprima înțelesurile profunde ale actului martiric proclamat de Însuși Hristos Domnul: „Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor și Eu voi mărturisi pentru el înaintea Tatălui…
Programul de tabere de vară pentru tineret „Vacanţa din pridvorul bisericii“ iulie‑august 2024
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, pe parcursul vacanței de vară, în lunile iulie și august a.c., la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Dr. Casian, s‑a desfășurat programul eparhial de tabere pentru tineret, intitulat „Vacanța din pridvorul bisericii“, ajuns…
Viaţa bisericească în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Sfinţirea bisericii din localitatea Ghingheşti, judeţul Galaţi Satul Ghingheşti este aşezat în zona Podişului Covurlui, cunoscut și sub denumirea de Câmpia înaltă a Covurluiului, o vale înconjurată de dealuri cu o altitudine de aproximativ 200 metri. Acest sat este atestat…
Slujire smerită pentru viaţa veşnică şi fericită!
La trecerea neaşteptată la Domnul a părintelui Constantin Ştefan, pe lângă rugăciuni şi lacrimi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a transmis familiei îndoliate următorul mesaj: Încă un păstor de suflete, părintele Constantin, de la Parohia Bucești, se mută, după o luptă…
Agenda Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian
LITURGICE 11 iunie – Sf. Ier Luca, Arhiepiscopul Crimeii – participă la slujba Sfintei Liturghii în biserica Schitului „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Luca al Crimeii“, Protopopiatul Covurlui, județul Galați, și săvârșește slujba Acatistului Sf. Ier. Luca doctorul, urmată…